Faste og fastelavn
I dag er det Fastelavns mandag. Ordet ”fastelavn” kommer fra tysk ”Fastel-abend” – altså aftenen før fasten starter. Her i Danmark er fastelavn blot (endnu) en anledning til for de voksne at hygge sig med kaffe og bagværk (Fastelavnsbollen er jo blevet trendy!) og for børnene at klæde sig ud og slå katten af tønden (en skik, som vi har haft siden engang i 1500-tallet. I dag heldigvis med en kat af pap eller plys). Nogle steder går børnene ud og rasler og synger ”Boller op – boller ned – boller i min mave! Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!”.
I Rio de Janeiro fejrer de det legendariske eksotiske karneval. I Tyskland har man fra gammel tid under karnevallet leget med de roller, man havde i samfundet. Her kunne herskab og tjenestefolk bytte plads for en stund. De øverst placerede i samfundet blev udnævnt til de største narrer, og der holdes den dag i dag ”Konferencer for Narrer”, hvor der synges, drikkes og festes igennem til den lyse morgen. Fastelavnsmandag kører store optog med overdådigt udsmykkede vogne gennem gaderne i Mainz, Köln og flere andre byer, hvor temaerne er politik og aktuelle problemstillinger, som tages under ”kærlig” behandling. Herhjemme er der også mange traditioner – herunder fastelavnsoptog og tøndeslagning mange steder. I Dragør og St. Magleby på Amager foregår de endda til hest og følger gamle traditioner tilbage fra de hollandske Amagerbønder.
Også muslimerne starter deres fastetid, Ramadanen, i disse dage (til nymåne d. 28/2), hvor de indtil d. 29/3 ikke indtager hverken vådt eller tørt fra solopgang til solnedgang. Meningen er bl.a. at lære medfølelse med dem, som intet har. Om aftenen er der så ekstra god mad og hygge med familien, hvor man takker for livets goder.
Hos de kristne markerer Fastelavn og karneval starten af fastetiden (karneval kan på latin løseligt oversættes til ”farvel til kød”). Fasten ligger – meget praktisk – på den tid af året, hvor der før i tiden alligevel skulle spares på forrådet. Fastetiden varer 40 dage fra ”Askeonsdag” til Påskedag (minus søndage – de er fritaget 😉! ). I år starter fastetiden onsdag d. 5/3 og slutter søndag d. 20/4.
I gamle dage var der meget strikse regler for de fastende. Hvis du vil gøre dem kunsten efter, så må du ikke
- Drikke alkohol
- Spise kød (fisk er tilladt)
- Spise hvede, hvidt brød og kager
- Spise sukker og søde sager
- Dyrke sex
Men du skal
- Bede
- Gøre gode gerninger
- Skrifte og gøre bod
Hele øvelsen går altså ud på at tøjle Lucifers fristelser og styrke sit Jeg.
Faste gennem tiden
Faste er altså bestemt ikke et nyt koncept. Faste har været praktiseret i århundreder her i Europa – og sikkert i årtusinder rundt om i verden.
Hildegard von Bingen (1098 – 1179) var en tysk nonne og abbedisse, men ikke nok med dét, så var hun også visionær teolog, filosof, naturlærer, læge og komponist (historiens første navngivne komponist!). Ifølge hendes natursyn blev mennesket sygt af ”syge vaner” og opstillede 35 laster, som førte til sygdom. Overfor dette satte hun 35 dyder, som til gengæld neutraliserede lasterne og virkede livgivende og helbredende. 28 af de 35 laster kunne kureres via faste og bøn, og hun opstillede detaljerede anvisninger til faste-diæten og fastens varighed. Der er skrevet mange bøger om Hildegard von Bingen og Hildegard-medicinen. De fleste er på tysk, men der både engelske og danske oversættelser.
Faste findes altså i de fleste kulturer, hvor man bruger sulten som en katalysator for et mere åndeligt liv. Men kan sige, at når kroppen sultes, næres sjælen. I nogle kulturer – især bland de gejstlige, præster, medicinmænd og shamaner – er fasten så streng, at man tilstræber en trancelignende tilstand for at komme tættere på den åndelige verden. Men for ”almindelige” mennesker kan fasten i stedet anvendes som en træning i selvdisciplin og skelne-evne.
Det er en god øvelse en gang imellem at se vores laster i øjnene og tøjle dem i en periode. Om ikke andet så bare for at se, om vi kan. Hvem bestemmer over mig? Mine cravings eller dårlige vaner – eller MIG? Og hvilket Jeg styrer mig? Er det det lille barnlige ego – eller det højere Jeg – Selvet – ånden?
Moderne faste.
I dag er faste kommet ”ind i vamen” igen. Forskere har fundet ud af, at det er sundt at faste – både for krop og sjæl. Der findes mange former for faste: Alt fra at lave regler for vores skærmtid, sengetid og motionstid til at genoplive de ”gamle dyder” som at afholde sig fra alkohol, slik, sodavand, kage, snacks, ost, eller hvad man nu ønsker at tøjle sit forbrug af. Det har vist sig at periodisk faste, hvor man faster nogle timer om dagen (16:8) eller nogle dage om ugen (5:2) har en gavnlig effekt på helbredet.
Hvis du vil blive klogere på faste, kan du se/gense læge Maria Pinderup Langbaks foredrag, som hun holdt på Almas Fredagswebinar i juni 2024.
Midler til 40 dages faste
Plumbum met. D6 er homøopatisk fortyndet bly. I den homøopatiske metalterapi vil bly sætte os i forbindelse til vores højere Jeg, og det kan hjælpe os med at aflægge dårlige vaner og afhængigheder såsom rygning, overspisning eller spilafhængighed. MEN det skal tages med omtanke og kun i lav dosering: 1-5 dråber 3 gange daglig i højst 40 dage – ellers kan man blive træt og trist. Og det skal ikke gives til børn uden anbefaling af en behandler!
Aurum met. D12 er homøopatisk fortyndet guld. Guldet er i metalterapien hjertets metal, og hjertet er Jeg’ets bolig i kroppen. Når vi styrker hjertet, styrker vi også Jeg’ets sunde indvirkning på kroppen. Aurum met. er et godt middel at tage sammen med Plumbum met., da det modvirker – ja, oplyser – blyets melankoli. Tag det gerne, når du vil indføre gode vaner – men tænk altid over, om du gør det for dit eget bedste eller for at tilfredsstille en forfængelighed …
Dosering: 10 dråber 3 gange daglig
Tabacum D6 virker helende på vores astrallegeme – vores føle- og sjælelegeme. I situationer, hvor vi kommer i vores følelsers vold (som f.eks., når vi får cravings) eller ud af ligevægt (når vi er holdt op med at ryge og vi ikke længere har tobakken til at dulme nerverne med), så kan homøopatisk fortyndet tobak hjælpe os med at komme over den værste hurdle. Tabacum får desuden nyrerne og hjertet til at arbejde optimalt sammen og harmoniserer forholdet mellem puls og åndedræt (4:1). Hjertet lettes, og det slår bedre og friere. NB – dosering: Tabacum kan bringe gamle traumer op til overfladen, så de kan bearbejdes. Hvis du ved, at du har noget ”i bagagen”, skal du starte i en lav dosis (5 dråber 2 gange daglig) og kan efter nogle dage langsomt øge til normal dosis 10 dråber 3 gange daglig.
Rigtig god fastetid!
Esther Faaborg Liboriussen, rådgiver. Marts 2025